حالت تهوع میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که یکی از آنها عمل جراحی است. این احساس مخصوصا بعد از عمل در ناحیه گوش، حلق و بینی بسیار رایج است. این مشکل معمولا آزاردهنده است و درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی مسئلهاي است که بسیاری از افراد بعد از عمل بینی در مورد آن سوال میپرسند.
حالت تهوع با احساس ناخوشایند در بالای شکم و کاهش اشتها شروع میشود و میتواند به استفراغ نیز منجر شود. علتهای این عارضه بعد از جراحی بینی میتواند متفاوت باشد که در این مقاله قصد داریم به بررسی آنها و نحوه رفع آن به صورت خانگی و دارویی بپردازیم.
حالت تهوع بعد از عمل بینی
حالت تهوع نزدیک به ۳۰ درصد از افرادی که تحت عمل جراحی قرار میگیرند را تحت تاثیر قرار میدهد که میزان آن به عوامل فردی و نوع جراحی بستگی دارد. این مشکل در افرادی که جراحی بینی انجام میدهند شایعتر از بعضی عملها است. حالت تهوع و استفراغ غالبا در عرض ۲۴ ساعت پس از جراحی رخ میدهد، اما میتواند چند روز نیز طول بکشد. این مشکل در بیشتر موارد جدی نیست و درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی به سادگی انجام میشود. اما در مواردی نیز آنقدر شدید میشود که نیاز به بستری بیشتر در بیمارستان است.
تهوع میتواند پس از ترخیص فرد از بیمارستان رخ دهد. هنگامی که فرد در خانه است، ممکن است بدون نظارت دقیق پزشکی نتواند به شکل مطلوب مشکل خود را درمان کند. به همین دلیل علائم او را آزار میدهد و از انجام فعالیتهای عادی باز میدارد. این مشکل فرایند بهبود را نیز طولانیتر میکند.
مطالعه مقاله آیا خونریزی بعد از جراحی بینی خطرناک است؟ از دست ندهید.
علت حالت تهوع بعد از عمل بینی چیست؟
عوامل مختلفی مانند جنس، سن عمل بینی، سابقه پزشکی و نوع جراحی میتواند در بروز تهوع نقش داشته باشند. میزان تهاجم جراحی میتواند فرآیندهای فیزیولوژیکی را فعال کند که باعث تهوع و استفراغ میشود. داروهای خاصی که در حین و بعد از عمل استفاده میشوند نیز میتوانند باعث تهوع و استفراغ شوند، از جمله داروهای بیهوشی و داروهای مسکن از این دست داروها هستند. داروهای بیهوشی که از طریق استنشاق داده میشوند با خطر بیشتری نسبت به داروهای بیهوشی تزریقی همراه هستند. استفاده از داروهای مسکن دارای مخدر مانند مرفین یا کدئین نیز احتمال تهوع را بیشتر از سایر مسکنها افزایش میدهند.
عمل بینی با مسدود کردن مسیر تنفس از بینی برای چند روز عامل دیگری برای تشدید احساس تهوع خواهد بود. تهوع باعث عوارضی مانند کم آبی بدن، اضطراب و کنترل ضعیف درد میشود که خود مجددا باعث افزایش احساس تهوع خواهد شد.
درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی میتواند در مواردی ضروری باشد.
برای مطالعه بیشتر مقاله مراحل انجام عمل بینی چیست؟ را پیشنهاد میکنیم.
آیا حالت تهوع بعد از عمل بینی خطرناک است؟
اگرچه این مشکل غالبا جدی نیست، اما در مواردی تهوع و استفراغ بعد از عمل میتواند مشکلات جدی ایجاد کند. در واقع میتوان گفت زمانی که حالت تهوع به استفراغ منجر شود میتواند خطرناک شود. از دست دادن مایعات به دلیل استفراغ میتواند منجر به کم آبی بدن به ویژه در افراد کم توان و افرادی که استفراغ شدید یا مداوم دارند، شود.
کم آبی شدید میتواند منجر به ضربان قلب نامنظم، تشنج، آسیب مغزی و حتی مرگ شود. استفراغ ناشی از انقباضات بسیار قوی معده است. این انقباضات میتواند باعث ورود سریع و پرفشار مایعات معده به حلق و بینی شود. این مشکل بر زخم و بخیههای جراحی فشار وارد میکند و میتواند منجر به آسیب، باز شدن مجدد زخم یا خونریزی شود. با پیشگیری و درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی میتوان از بروز چنین مشکلی جلوگیری کرد. استفراغ با مشکل بالقوه جدی دیگری به نام «آسپیراسیون» مرتبط است که به معنای استنشاق تصادفی استفراغ به ریهها است که میتواند باعث عفونت ریه شود.
درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی در خانه
در روز یا روزهای اول پس از جراحی بینی احساس تهوع طبیعی است و نباید نگران شوید. چنانچه این احساس باعث کاهش اشتهای شما شده است و آزاردهنده است میتوانید برخی از درمانهای خانگی را برای تسکین حالت تهوع انجام دهید. این درمانها که برای حالت تهوع مفید هستند، برای علائمی مانند استفراغ و معده درد همراه با حالت تهوع نیز مفید خواهند بود. بعضی از این روشها شامل موارد زیر است:
زنجبیل
زنجبیل یک گیاه فوق العاده مفید برای اختلالات دستگاه گوارش است، زیرا حاوی ترکیباتی است که در رفع حالت تهوع بسیار موثر است. این اجزا دارای خواصی هستند که عملکرد گوارشی را تنظیم و تقویت میکنند. مخصوصا بعد از خلال کردن زنجبیل تازه و ریختن آب جوش روی آن، نوشیدن آن برای حالت تهوع و درد مفید است. برای مشکلات گوارشی به جای زنجبیل تازه میتوان از پودر خشک زنجبیل نیز استفاده کرد.
چای بابونه و رازیانه
چای بابونه یا رازیانه نیز در رفع حالت تهوع بسیار موثر است. پس از تهیه چای باید آن را شیرین کرده و جرعه جرعه نوشید. نباید خیلی داغ باشد و در صورت امکان به جای شکر با عسل شیرین شود.
چای نعناع و لیمو
دم کرده قاچ لیمو با نعناع برای رفع حالت تهوع مفید است. اما در استفاده از این چای باید احتیاط کرد، زیرا عطر تند این چای میتواند حالت تهوع را در برخی افراد که دچار حساسیت هستند تشدید کند.
تنفس عمیق
در صورت تهوع خفیف، تنفس عمیق ترجیحا در هوای تازه میتواند به تسکین حالت تهوع کمک کند. این تمرین را چند بار در روز و هر بار برای چندین مرتبه تکرار کنید.
برای دریافت مشاوره رایگان و آگاهی از شرایط عمل جراحی بینی، با مشاوران ما در کلینیک دکتر آرش نجفبیگی تماس بگیرید.
کلینیک جردن : ۰۲۱۸۶۰۸۱۸۷۵کلینیک سعادت : ۰۲۱۲۶۷۴۰۰۶۴
داروهای شیمیایی برای درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی
برای پیشگیری از تهوع میتوان از داروهای مختلفی استفاده کرد. در صورت بروز تهوع از این داروها میتوان برای درمان نیز استفاده کرد. برای درمان حالت تهوع و استفراغی که پس از ترخیص از بیمارستان رخ میدهد، داشتن داروی ضد تهوع در خانه میتواند مفید باشد. داروهایی که برای پیشگیری و درمان حالت تهوع استفاده میشوند «ضد تهوع» نامیده میشوند. در افراد در معرض خطر بالای تهوع، معمولا ترکیبی از دو ضد استفراغ مختلف برای جلوگیری از آن استفاده میشود. انواع مختلفی از داروهای ضد استفراغ وجود دارد. این داروها با قطع فرآیندهای طبیعی که باعث تهوع و استفراغ میشوند، عمل میکنند.
دگزامتازون میتواند در ترکیب با داروهای ضد استفراغ مانند آنتاگونیستها برای درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی استفاده شود. دگزامتازون به صورت تزریقی و قرص موجود است. اما توصیه میشود که در موارد غیرضروری از آن استفاده نکنید. عوارض جانبی کوتاه مدت آن عبارتند از ناراحتی معده، نوسانات خلقی، طعم فلزی در دهان، افزایش قند خون و سردرد. دگزامتازون در صورت استفاده طولانی مدت میتواند عوارض جانبی جدیتری ایجاد کنند؛ مانند پوکی استخوان، کاهش عملکرد سیستم ایمنی، زخم معده و احتمالا آب مروارید چشم.
آنتی هیستامینها را نیز میتوان به صورت خوراکی، مقعدی یا تزریقی مصرف کرد. بعضی آنتی هستامینهای خوراکی بدون نسخه در دسترس است و میتوان آن را در خانه مصرف کرد.
در صورتی شدید شدن حالت تهوع توصیه میشود که با پزشک خود مشورت کنید.
در مورد علل ایجاد جوش و روشهای درمان جوش صورت بعد عمل بینی در این مقاله بخوانید.
کلام آخر
همه عملهای جراحی میتوانند با عوارضی همراه باشند که احساس تهوع یکی از آنها است. این عارضه میتواند پس از جراحی بینی نیز رخ دهد. این مشکل میتواند تحت تاثیر داروهای بیهوشی و مسکن رخ دهد. همچنین عوامل فردی مثل سن و سلامت نیز بر این عارضه موثر است.
تهوع میتواند باعث بروز استفراغ، کاهش اشتها و در نتیجه کم آبی بدن و تضعیف سیستم ایمنی بدن شود. بنابراین درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی در موارد شدید ضروری است. شما با روشهای خانگی مثل مصرف زنجبیل، چای بابونه و رازیانه و چای نعناع و لیمو میتواند این مشکل را کاهش دهید. در صورت شدیدتر شدن این مشکل میتوانید از آنتی هیستامینها استفاده کنید یا با پزشک معالج خود مشورت کنید. اگر تمایل دارید که در مورد عوارض بعد از جراحی بینی اطلاعات کاملتری داشته باشید میتوانید سایر مقالات سایت ما را مطالعه نمایید.
منبع: drsherris