نقش چانه در زیبایی و تناسب صورت غیر قابل انکار میباشد. جراحی زیبایی چانه یا ژنیوپلاستی به جراحیهای کوچک کردن و یا بزرگ کردن چانه گفته میشود. در این عمل زیبایی صورت، میتوان با کمک پروتز و یا برش و تغییر محل استخوان فک، فرم و اندازه چانه را تغییر داد.
جراحی زیبایی چانه از مجموعهای عمل جراحی استخوان، کار گذاشتن پروتز، تزریق و فرم دادن به استخوان چانه تشکیل میشود که هدف آن، دادن اندازه و شکل مناسب به چانه است. جراحی زیبایی چانه مانند عمل بینی (رینوپلاستی) از عمل های زیبایی محسوب می شود که همواره با استقبال بالایی روبروست. در جراحی زیبایی چانه بسته به اینکه چانه فرد جلوتر از حد استاندارد باشد یا عقبتر و اینکه فرم چانه از روبرو و بقل به چه صورت باشد، میتوان یکی از تکنیکهای جراحی چانه را انجام داد تا چانه را بزرگتر یا کوچکتر کرد.
جراح فوق تخصص پلاستیک و زیبایی پس از معاینه فرد با استفاده از معیارهای علم زیبایی شناسی و اندازهگیریهای لازم، همراه با انجام آزمایشها و بررسیهای لازم میتواند مشخص کند که چه روشی برای جراحی زیبایی چانه فرد مناسب است.
در چانههای کوچک و عقب رفته که معمولا رشد مناسبی نیز نداشتهاند، معمولا با کمک پروتز چانه و یا برش استخوان چانه و جلو کشیدن آن، مشکل حل خواهد شد. همچنین در کسانی که سنشان بالا رفته و پوست یا استخوان فک تحلیل رفته است نیز جراحی بزرگ کردن چانه مناسب است.
در افرادی که چانه بزرگ و جلو آمده دارند و یا فرم و زاویه چانه با صورت و دیگر اجزای آن متناسب نیست، جراحی کوچک کردن چانه قابل انجام است و در این روش یا بخشی از استخوان چانه برش میخورد و برداشته میشود و یا بخش جلویی استخوان چانه به سمت عقب برده میشود. به کمک عمل مادلینگ صورت نیز می توان به اصلاح فرم چانه و زاویه دار شدن چانه کمک کرد.
حال کدام روش برای عمل جراحی زیبایی چانه مناسب است؟ و چه مزایایی برای هر کدام وجود دارد؟ در این مقاله به این سوالات پرداخته شده است.
جراحی زیبایی چانه
چانه بخشی از صورت است که در صورت نداشتن توازن و تناسب با دیگر بخشهای صورت، زیبایی چهره را کاملا تحت تاثیر خود قرار میدهد، موجب بزرگتر یا کوچکتر به نظر رسیدن بینی و لبها میشود و حالت چهره را از حالت عادی خارج میکند. حتی تغییرات بسیار کم در اندازه چانه در زیبایی صورت بسیار موثر است.
به عمل زیبایی چانه منتوپلاستی یا ژنیوپلاستی نیز میگویند. عمل جراحی چانه که زیر مجموعه عملهای جراحی زیبایی صورت است، معمولا در دو دسته کلی جای میگیرد: کوچک کردن چانه و بزرگ کردن چانه. همچنین این دو عمل با دو تکنیک کار گذاشتن پروتز و یا برش استخوان فک و جا به جا کردن آن، انجام میشود.
تشخیص اینکه آیا یک چانه از حالت نرمال خود خارج شده یا نه و اینکه چقدر نیاز به کوچکتر یا بزرگتر شدن دارد، به معاینه توسط جراح فوق تخصص پلاستیک و زیبایی بستگی دارد. معیارهایی برای یک چانه طبیعی و ایده آل وجود دارد که طبیعی بودن یا غیرطبیعی بودن چانه را برحسب آن میسنجند که این معیار ها بر پایه علم زیبایی شناسی هستند که مشخص میکنند اندازه، ارتباط و تناسب میان اجزای مختلف صورت باید به چه صورت باشد تا فرد زیبا به نظر برسد.
برای مثال میزان برجستگی چانه نسبت به گردن باید حدود ۵ سانتیمتر باشد. همچنین ارتباط میان چانه و لب پایین نیز بسیار مهم است. معمولا باید نوک چانه به اندازه دو میلیمتر از لب پایین عقبتر قرار بگیرد. بین لب پایین و چانه نیز یک شیار وجود دارد که اگر چانه بیش از اندازه عقب باشد، این فرو رفتگی از بین خواهد رفت. در این وضعیت لب پایین بهصورت کاذب برجسته و بیرون زده احساس شود .و زمانی که این برجستگی بیش از حد باشد این وضعیت برعکس میشود .جراحی چانه را معمولاً همراه با جراحی فک انجام میدهند اما اگر موقعیت فک پایین و رابطه دندانهای دو فک با یکدیگر ایده آل بود میتوان جراحی چانه را بهتنهایی انجام داد.
اصلاح فرم و اندازه چانه گاهی با آرایش دندانها مرتبط است. اگر دندانها در جای خود به درستی قرار نگیرند، ممکن است در کنار جراحی زیبایی چانه، نیاز به ارتودنسی دندانها نیز باشد؛ اما اگر وضعیت دندانها مشکلی نداشته باشد، تنها میتوان با جراحی زیبایی چانه، مشکل زیبایی آن را رفع کرد، چانه را جلو یا عقب برد، فرم چانه را تغییر داد و چانه و صورت را زاویه دار کرد.
روشهای جراحی زیبایی چانه
جراحی چانه معمولا با دو تکنیک کلی قابل انجام است. نخست کاشت ایمپلنت یا پروتز چانه است که جاگذاری پروتز زمانی توصیه میشود که رشد چانه کم بوده باشد و معمولا در بزرگ کردن و یا جلو آوردن چانه استفاده میشود. در این روش یک پروتز مصنوعی روی استخوان فک سوار میشود و به چانه فرم میدهد. به بیان دیگر اگر رشد چانه کافی نباشد و نیاز به بزرگ کردن چانه باشد، از گونه گذاری با پروتز استفاده میشود.
روش دیگر جراحی زیبایی چانه، استئوتومی استخوان چانه یا ژنیوپلاستی اسلایدینگ است که از روش استئوتومی برای افزایش رشد یا کاهش رشد در تمام ابعاد و همچنین متقارن کردن و تغییر فرم چانه استفاده میشود.که در آن، استخوان چانه برش میخورد و به عقب یا جلو کشیده میشود. در کاهش یا افزایش سایز چانه و همچنین تغییر فرم و متقارن کردن چانه این روش کاربرد دارد. معمولا این روش چون از استخوان طبیعی فک خود فرد استفاده میشود، معمولا بیشتر مورد پسند بیماران است.تحقیقات نشان میدهد درصد رضایت بیماران از نتایج استئوتومی بیشتر از پروتز چانه بوده است.