اگزیلا چیست؟
قبل از اینکه درباره اگزیلاری صحبت کنیم، ابتدا باید اطلاعاتی درباره آگزیلا در اختیار شما قرار دهیم. آگزیلا یک ناحیه کوچک از بدن است که با نام حفره زیربغلی نیز شناخته میشود. این ناحیه بین بخش انتهایی بازو و بخش بالایی قفسه سینه واقع شده است. اگزیلا دارای چهار سطح قدامی، خلفی، داخلی، خارجی میباشد.
تودههایی که در این ناحیه تشکیل میشوند، اصطلاحاً تودههای اگزیلاری نام دارند. معمولاً تورم گرههای لنفاوی یا غدههای زیر بغل، منجر به تشکیل تودههای اگزیلاری میشود. به خطر افتادن سیستم ایمنی بدن، موجب تورم برخی از غدههای لنفاوی میشود. گرههای لنفاوی زیر بغل به سختی متورم میشوند و معمولاً در برابر ویروسها و عوامل بیماری زا مقاوم هستند.
در مقابل گرههای لنفاوی ناحیه گلو که بیشتر از سایر نواحی بدن در معرض بیماری قرار دارند، سریعتر تحریک میشوند. تورم غدههای لنفاوی همیشه منجر به تشکیل تودههای اگزیلاری نمیشود. در صورتی که غدههای لنفاوی برای مدت طولانی متورم باشند یا بدن درگیر بیماری خطرناک و مزمنی شده باشد، احتمال تشکیل تودههای اگزیلاری بسیار زیاد است.
علائم اگزیلاری چیست؟
تشخیص تودههای اگزیلاری چندان ساده نیست. به همین دلیل بهتر است برای بررسی این مسئله به پزشک متخصص مراجعه کنید. برخی علائم ظاهری وجود دارد که به تشخیص تودههای اگزیلاری کمک میکند.
در مقابل، تورم غدههای لنفاوی به راحتی قابل تشخیص است. غدههای لنفاوی متورم باعث بروز عوارضی مثل احساس درد یا سوزش در ناحیه زیر بغل میشوند. در صورتی که تورم غدههای لنفاوی زیر بغل برای مدت طولانی ادامه پیدا کرد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. زیرا در این حالت احتمال تشکیل تودههای اگزیلاری بسیار زیاد است. برخی علائم تودههای اگزیلاری شامل موارد زیر هستند:
· یک توده قابل مشاهده زیر بغل
یکی از مهمترین علائم اگزیلاری این است که یک توده قابل مشاهده در ناحیه زیربغل تشکیل خواهد شد. شما میتوانید با کمی دقت این تودههای کوچک را مشاهده کنید. علاوه بر این، تودههای اگزیلاری با لمس نیز تشخیص داده میشوند. غدههای لنفاوی نباید اندازهای بزرگتر از ۲ سانتی متر داشته باشند. بزرگ شدن غدد لنفاوی یکی از علائم رایج تودههای اگزیلاری است.
برجستگی های اطراف ناحیه زیر بغل که در حال تغییر شکل هستند:
در زمان تورم غدد لنفاوی، هر چند ساعت یکبار برجستگیهای زیر بغل را بررسی کنید تا متوجه تغییر شکل این برجستگیها شوید. تودههای زیر بغل ممکن است اندازهای بسیار کوچک یا بزرگ داشته باشند. برخی از آنها در تمام طول بیماری کوچک هستند و تغییر شکل نمیدهند. در مقابل، برخی دیگر از تودههای اگزیلاری به مرور زمان بزرگ میشوند. این تودهها بسته به نوع بیماری سفت یا نرم هستند.
به همین دلیل است که تشخیص تودههای اگزیلاری و بیماریهای مرتبط با آن کار چندان راحتی نیست و باید توسط پزشک انجام شود. در صورتی که تودههای اگزیلاری با بیماریهایی مانند سرطان ارتباط داشته باشند، ساختار سفتی خواهند داشت و ممکن است خاصیت جابجایی داشته باشند. در مقابل برخی از تودههای اگزیلاری ناشی از عفونت داخلی بدن هستند.
این تودهها ساختار نرمتری دارند و با درد و ناراحتی همراه هستند. تغییر شکل و تغییر ابعاد تودههای اگزیلاری یک مسئله خطرناک بوده و ممکن است با بیماریهایی مثل سرطان پستان یا تومور و مواردی مانند این مرتبط باشد.
· احساس درد یا سوزن سوزن شدن
از دیگر علائم تشکیل تودههای اگزیلاری، احساس درد یا سوزن سوزن شدن در ناحیه زیر بغل است. تودههای سرطانی معمولاً بدون درد هستند و همین مسئله نگرانی بیمار را افزایش میدهد. این تودهها شباهت بسیار زیادی به غدههای چربی دارند و اغلب زیر سطح پوست جابجا میشوند. معمولاً بیماران هنگام تشکیل تودههای سرطانی احساس درد یا سوزن سوزن شدن نخواهند داشت.
علل تشکیل توده های اگزیلاری چیست؟
همانطور که گفته شد، عوامل مختلفی بر تشکیل تودههای اگزیلاری موثر هستند. به طور کلی هر عامل بیماری زایی که موجب تورم غدههای لنفاوی شود، میتواند تشکیل تودههای اگزیلاری را تحریک کند. تودههای اگزیلاری نوعی غدد زیر بغل هستند که به تورم گرههای لنفاوی واکنش نشان داده و به سرعت متورم میشوند. تورم تودههای اگزیلاری ممکن است به صورت موقت تشکیل شوند یا به دلیل ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، تا چندین سال بیمار را به خود درگیر کنند. برخی از بیماریها و عوامل شایع تشکیل تودههای اگزیلاری شامل موارد زیر هستند:
· عفونت های سینه
یکی از دلایل رایج تشکیل تودههای اگزیلاری، عفونت سینه است. عوامل مختلفی منجر به عفونت داخلی سینه میشود. این عفونت ممکن است به نواحی زیر بغل رسیده و منجر به تشکیل تودههای اگزیلاری شود.
· هرپس سیمپلکس
ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) یکی از دلایل تشکیل تودههای اگزیلاری و تورم غده لنفاوی است. این ویروس منجر به بروز بیماریهایی مانند تبخال میشود و با درد شدید همراه است. با توجه به اینکه در این بیماری بدن درگیر عفونت میشود، احتمال تورم گرههای لنفاوی تمامی نقاط بدن مثل زیر گلو یا زیر بغل بسیار زیاد است. هرپس سیمپلکس از طریق تماس پوست به پوست پخش میشود و یک بیماری مزمن است.
· عفونت های بازو
از دیگر عوامل موثر برای تشکیل تودههای اگزیلاری، عفونتهای ناحیه بازو هستند. برخی عوامل مثل زخم شدید یا سوختگی شدید در ناحیه بازو ممکن است منجر به انتقال عفونت به ناحیه زیربغل شوند. غدههای لنفاوی زیر بغل بسیار حساس بوده و با کوچکترین عفونت متورم میشوند. البته احتمال تشکیل تودههای اگزیلاری بعد از عفونت بازو بسیار کم است. مگر اینکه عفونت سریع درمان نشده و تمام بدن را درگیر کند.
· بیماری خراش گربه
بیماری خراش گربه، یک بیماری عفونی است که در موارد بسیار نادر موجب تشکیل تودههای اگزیلاری میشود. این بیماری، نوعی عفونت باکتریایی بوده و توسط گربهها انتقال پیدا میکند. زمانی که یک گربه زخم باز بدن انسان را لیس بزند، احتمال انتقال بیماری خراش گربه بسیار زیاد است. بعد از انتقال بیماری، در وهله اول گرههای لنفاوی متورم میشوند و در نهایت تودههای اگزیلاری تشکیل خواهد شد. برخی دیگر از بیماریهایی که منجر به تشکیل تودههای اگزیلاری میشوند شامل موارد زیر هستند:
- بیماریهای خود ایمنی ، مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس
- بیماری سل
- سارکوئیدوز
- کیست خوش خیم
- آبسه
- لیپوما (یک بافت چربی خوش خیم)
- واکنش به واکسن (این مسئله چندین سال است که توسط پزشکان مورد بررسی قرار گرفته و تاکنون تحقیقات گوناگونی روی آن انجام شده است. نتایج تحقیقات پزشکان نشان میدهد احتمال تورم غدههای لنفاوی بعد از تزریق واکسن بسیار زیاد است. این تورم ممکن است در نهایت موجب تشکیل تودههای اگزیلاری شود. به عنوان مثال بعد از تزریق دو دوز واکسن کرونا، بسیاری از افراد درد شدیدی در ناحیه زیر بغل احساس کردند که ناشی از تورم گرههای لنفاوی این ناحیه بود.
- لنفوم
- لوسمی لنفوسیتی
- سرطان پستان