هماتوم لاله گوش یا گوش گل کلمی به بیماری گفته میشود که بر اساس درمان نامناسب یا دیرهنگام ایجاد میشود. در این بیماری، یک حفره خونی در زیر بخش perichondrium گوش (لاله گوش) ایجاد شده و در درازمدت باعث ایجاد مشکلات شنوایی در فرد میشود. به همین خاطر توصیه میشود که در همان مراحل اولیه بیماری برای جراحی گوش کلمی اقدام کنید تا از آسیب دیدن غضروف گوش، جلوگیری شود.
هماتوم لاله گوش چیست؟
در اثر ضربههای سهمگینی که به گوش بیرونی وارد میشود، رگهای خونی آسیب دیده و به احتمال زیاد پاره میشوند. این پارگی باعث ایجاد خونریزی در زیر پوست شده و در درازمدت هم باعث تجمع آن میگردد. گاهی اوقات این ضربه به اندازهای شدید است که غضروف هم آسیب دیده و تغییر شکل پیدا میکند. تغییر شکل غضروف، به دلیل نرسیدن مواد غذایی لازم به بافت و شکلگیری یک لایه جدید بر روی محل آسیب دیدهاست.
برای اطلاعات بیشتر درباره ی عمل های زیبایی گوش ، مقاله جراحی زیبایی گوش و اقدامات قبل از جراحی گوش را مطالعه فرمایید.
دلیل شکلگیری گوش گل کلمی
اولین سؤالی که احتمالاً برای بسیاری از شما ایجاد میشود، این است که دلیل شکلگیری این بیماری چیست. در حالت کلی، این مشکل مادرزادی نبوده و به مرور زمان به دلیل آسیب دیدن گوش ایجاد میشود. به عنوان مثال ضربه دیدن گوش در اثر تصادف یا فعالیتهای ورزشی مانند کشتی و بوکس.
البته تا کنون با توجه به تحقیقاتی که انجام شده، دلیل این بیماری به صورت واضح مشخص نشدهاست. اما بر اساس بررسیهای انجامشده، احتمال آن در افراد ورزشکاری که در زمینه ورزشهای رزمی و تماسی در حال فعالیت هستند، بیشتر است؛ بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که احتمال ابتلا به گوش گل کلمی در مردان بیشتر از زنان است.
جالب است بدانید که نتیجه یکی از همین بررسیها نشان میدهد افرادی که از پوشیدن کلاه محافظ هنگام انجام ورزشهای رزمی خودداری کردهاند، با احتمال ۵۲ درصد به این بیماری مبتلا شدهاند. البته پوشیدن کلاه بهطور قطع مانع از ایجاد این مشکل نمیشود؛ چرا که در مقابل، افرادی که از کلاه مخصوص استفاده کردهاند، با احتمال ۲۶ درصد باز هم به این بیماری گوش مبتلا شدهاند؛ بنابراین، دلیل ایجاد این بیماری را میتوان 2 مورد بیان کرد:
• آسیب دیدن گوش در اثر یک ضربه شدید مانند تصادف. در این شرایط به دلیل ضربه ایجادشده، مقداری خون در قسمت غضروفی گوش و زیر پوست جمع میشود.
• حالت بعدی، زمانی است که گوش به صورت مکرر و چندین بار توسط یک ضربه خارجی آسیب میبیند. این حالت بیشتر برای ورزشکاران و کشتیگیران ایجاد میشود.
هماتوم لاله گوش واقعا خطرناک است؟
آسیب به لاله گوش میتواند موجب تورم، قرمزی، درد ادامه دار و ایجاد ناراحتی هنگام لمس شود. دلایل معمول تورم لاله گوش عفونت، آلرژی و ضربه است. در حالی که بیشتر آسیبهای لاله گوش ممکن است با کمک دارو و مراقبتهای خانگی قابل درمان باشد اما اگر علائم شما واقعاً شدید است، باید هرچه زودتر به جراح پلاستیک مراجعه کنید.
بر اساس بررسیهای دگر گریوود و تیم جراحی همکارش، هماتوم لاله گوش که معمولا در اثر ضربه و جراحت ایجاد میشود، در صورت عدم رسیدگی فوری، مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد. دکتر گریوود در مقالهای که در ژورنال جراحی پلاستیک صورت به چاپ رسیده، عنوان کرده است:
مهمترین کاری که پس از هماتوم گوش باید انجام شود، تخلیه خونریزی و جلوگیری از تکرار آن است. در صورت عدم درمان به موقع، هماتوم گوش میتواند عوارضی مانند پریکندریت، عفونت و نکروز ایجاد کند.
در نتیجه گوش گل کلمی یکی از عوارض شایعی است که در اثر از دست دادن طولانی مدت خونرسانی به غضروف گوش و تشکیل غضروف جدید از پریکندریوم مختل شده، ایجاد میشود. روش درمان ضایعه گوش گل کلمی شامل برداشتن غضروف ناقص و تغییر شکل دهانه گوش است.
درمان هماتوم لاله گوش
برای درمان گوش گل کلمی روشهای مختلفی وجود دارد. اینکه کدام یک از این روشها توسط پزشک توصیه و استفاده میشود، به میزان پیشرفت این بیماری بستگی دارد.
اگر هماتوم لاله گوش در مراحل اولیه و روزهای ابتدایی است، میتوانید با استفاده از قرار دادن کیسه یخ روی محل آسیبدیده، از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. مسلماً هر چه که سریعتر از یخ استفاده کنید، از میزان تورم و جمع شدن خون زیر پوست هم کاسته میشود. در صورتی که به هر دلیلی موفق به جلوگیری از جمع شدن خون در زیر پوست نشدید، میتوانید از یکی از روشهای درمان زیر استفاده کنید:
۱. تخلیه خون جمع شده از طریق سرنگ
همانطور که از اسم این روش مشخص است، برای خارج کردن خون جمعشده، از یک سرنگ استفاده میشود. استفاده از این روش معمولاً زمانی با نتیجه خوب همراه است که خون زیادی جمع نشده باشد؛ چرا که در صورت عدم تخلیه کامل و درست، احتمال بازگشت هماتوم لاله گوش وجود دارد.
۲. تخلیه خون از طریق ایجاد شکاف
در این روش، برای تخلیه هر چه بهتر، یک برش در راستای هماتوم لاله گوش ایجاد میشود. البته برای انجام این کار از مقداری بیحسی در اطراف گوش استفاده میکنند تا از درد آن کمی بکاهد. در این روش، شانس خارج شدن کامل خون، بیشتر بوده و احتمال بازگشت بیماری هم کمتر است.
در هر دوی این روشها، احتمال اینکه فرآیند خارج کردن خون چندین بار تکرار شود، وجود دارد. بعد از انجام هر دوی این عملها، به منظور جلوگیری از عفونت و خونریزی، روی گوش را با یک بانداژ میپوشانند و از بیمار میخواهند برای بررسی زخم، هر روز به یک کلینیک مراجعه کند. همچنین، بهتر است که به مدت ۲۴ ساعت از انجام فعالیتهای سنگین که باعث فشار آوردن به گوش خونریزی میشود هم در این مدت، خودداری شود.
همچنین دکتر راگمن نیز در این مورد درمان سریع هماتوم را بسیار مهم میداند:
هماتوم گوش درمان نشده موجب ایجاد تغییرات در لاله گوش و شکل گرفتن گوش گل کلمی میشود. شناخت و تخلیه هماتومهای گوش بسیار مهم است زیرا ماندگاری و تکرار هماتوم میتواند باعث تخریب غضروف و تغییر شکلهای شدید در گوش شود.
در جدیدترین مقالهای که در سال 2021 به چاپ رسیده است، دکتر راگمن و تیم جراحی همکار وی در مورد درمان صحیح و اصولی هماتوم لاله گوش، بر نقش موثر جراح با تجربه و تکنیکهای مناسب جراحی در کنار مراقبتهای بعد از عمل، تاکیید شده است. در این میان تشخیص سریع و صحیح هماتوم گوش، پیشبینی عوارض جانبی آن و در نهایت داشتن یک طرح درمان و مراقبت بعد از عمل، باید توسط پزشک معالج در نظر گرفته شود.
برای مثال تکنیکهای صحیح پانسمان و پر کردن فضای ایجاد شده در لاله گوش که توسط جراحان پلاستیک ارائه میشود، میتواند از خونریزیهای مجدد جلوگیری کند. جراح علاوه بر تخلیه خونریزی و درمان هماتوم، به موارد دیگری نیز در فرایند درمان، توجه خواهد داشت از جمله:
- درمان عفونت بالقوه یا جلوگیری از عفونت
- کاهش التهاب و تورم گوش و یا صورت
- اصلاح در ساختار لاله گوش که در اثر ضربه ایجاد شده است.
همچنین درمانهای آنتیبیوتیک در کنار مراقبتهای بعد از عمل، به روند بهبودی و جلویگری از عوارض جانبی، بسیار کمک خواهد کرد.
در افرادی که به بیماریهای زمینهای مانند دیابت مبتلا هستند؛ برخی عوارض جانبی هماتوم لاله گوش بسیار جدی خواهد بود. ایجاد عفونت در لاله گوش که ممکن است به گوش میانی و یا جریان خون نیز منتقل شود، حتی در برخی موارد مرگ بیمار را در پی داشته است. پس قبل از اینکه هماتوم گوش تبدیل به یک مشکل جدی شود، باید یک سری معاینات کامل سر و گردن پس از ایجاد ضربه توسط جراح انجام شود.
برای اطلاعات بیشتر مقاله مراقبت های بعد از جراحی گوش را از دست ندهید.
فقط 2 روز فرصت دارید!
هماتوم ممکن است در اثر برخی عفونتها، تصادف، سقوط از ارتفاع و ضربه ناگهانی به گوش ایجاد شود. حتی پیرسینگ و سوراخ کردن غیر اصولی گوش نیز میتواند دلیل هماتوم لاله گوش باشد. با این حال معمولا در ورزشهای رزمی، بوکس و کشتی که به صورت مداوم لاله گوش در معرض ضربه و فشار مستقیم است، ایجاد هماتوم امر متداولی خواهد بود. بجز استفاده از گوشبند یا محافظ گوش، تشخیص به موقع هماتوم لاله گوش و درمان آن میتواند جلوی ایجاد عارضه گوش گل کلمی را بگیرد.
اگر 48 ساعت بعد از ضربه، عمل تخلیه خونریزی انجام شود، جلوی مشکلات بعدی، به سادگی گرفته خواهد شد. در غیر این صورت، دو هفته بعد از خونریزی در فضای ایجاد شده بین پوست و غضروف لاله گوش، آسیبهای ثانویه شروع خواهد شد.
مهمترین عوارض اولیه بعد از هماتوم گوش در ادامه آمده است که بسته به دلیل ایجاد هماتوم ممکن است برخی از این موارد جدیتر باشد:
- از دست دادن شنوایی
- وزوز گوش (زنگ زدن در گوش)
- سردرد
- تاری دید
- تورم گوش و صورت
- کبودی گوش و صورت
- خونریزی شدید
- تب و عفونت
- تغییر فرم لاله گوش
در دو هفته نخست ممکن است یک بافت غضروفی جدید در اطراف ناحیه هماتوم شکل بگیرد. در ادامه و بعد از سه هفته، هماتوم با یک بافت نرم جایگزین میشود و روند تغییر شکل گوش، شروع خواهد شد. هشت هفته پس از ضربه و آسیب به گوش، بافت نرم جدید لاله گوش با غضروف جایگزین میشود. تا چهارده هفته تشکیل استخوان، کلسیفیکاسیون و رشد بیشتر غضروف رخ میدهد. به این ترتیب تغییر شکل گوش و ایجاد حالت گل کلمی تکمیل خواهد شد.
آموزشهای لازم به کسانی که بیشتر درگیر این مشکل هستند، در جلوگیری از هماتوم گوش و یا کنترل آن در ساعات اولیه بسیار مهم خواهد بود؛ به ویژه در ورزشکارانی که به صورت مداوم در خطر هماتوم لاله گوش هستند. با استفاده از برخی مراقبتها مثل کمپرس یخ در فواصل زمانی 15 تا 20 دقیقه، میتوان به بهبود یا کنترل شرایط کمک کرد اما مراجعه به پزشک یا جراح، باید در اولویت قرار گیرد.
امروزه برخی تکنیکهای نوین یا جراحیهای کمتر تهاجمی نیز در حال گسترش هستند. دکتر جوزف هایک و تیم جراحی همراهش در مقالهای که سال 2018 به چاپ رسیده است، یک روش جدید تخلیه هماتوم گوش را پیشنهاد میکند که با کمترین میزان شکاف و مبتنی بر سوزنهای تخلیه و ابزارهای مغناطیسی و یک دیسک سازگار با منطقه آسیب دیده، عمل میکند. این روش باید به سرعت بعد از ضربه به گوش، به کار گرفته شود. در هر صورت، انجام درمان سریع و به موقع، در جلوگیری از آسیب دائمی، بسیار مهم است.
با این حال اگر درمان به موقع انجام نشود، عمل پلاستیک و زیبایی گوش یا اتوپلاستی، راه حل اصلاح مشکلات ساختاری لاله گوش خواهد بود. این عمل برای بسیاری از افراد، به ویژه ورزشکاران، مفید خواهد بود.
جالب است بدانید طی یک پژوهش که در سال 2019 انجام شده است، تقریبا 96% از کشتیگیران و جدوکاران، به نوعی با عوارض گوش گل کلمی یا تغییرات در ساختار لاله گوش، مواجه هستند.
چه زمانی به جراحی گوش گل کلمی نیاز است؟
معمولاً زمانی به انجام جراحی گوش گل کلمی توصیه میشود که گوش کاملاً حالت عادی خود را از دست داده و دفرمه شدهاست. در این شرایط، خارج کردن لخته خونهای جمعشده دیگر کمک نکرده و بهتر است به یک جراح گوش و حلق و بینی مراجعه شود؛ چرا که معمولاً آسیب واردشده به اندازهای شدید بوده که نه تنها باعث خونریزی بلکه باعث تغییر شکل غضروف هم شدهاست.
در طی عمل، جراح، غضروف آسیب دیده را ترمیم کرده و با پوست کنار گوش، روی آن را میپوشاند. در نتیجه، بعد از گذشت ۲ الی ۳ هفته و طی شدن دوره نقاهت، ظاهر گوش تا حد زیادی بهبود پیدا میکند.
روشهای جلوگیری از ایجاد گوش گل کلمی
• در صورت وارد شدن ضربه به گوش، حتماً به مدت چند ساعت کیسه یخ روی محل ضرب دیده قرار داده و آن را فشار دهید.
• در صورت انجام هر یک از فعالیتهای رزمی، از کلاههای مخصوص برای حفاظت از گوش در برابر ضربه استفاده کنید.
• از داروهایی که باعث رقیقتر شدن خون میشوند، مانند آسپیرین، استفاده نکنید.
عوارض درمان نکردن هماتوم لاله گوش
همانطور که پیشتر هم گفته شد، در صورتی که هماتوم لاله گوش به موقع درمان نشود، نه تنها به انجام جراحی گوش گل کلمی نیاز است، بلکه احتمال آسیب دیدن سایر ارگانهای بدن هم وجود دارد.
اولین عوارضی که بعد از آسیب دیدن گوش بسیاری از افراد با آن رو به رو میشوند، احساس وز وز یا زنگ زدن در گوش است. این اختلال ممکن است تا حدی پیشرفت داشته باشد که ادامه زندگی روزمره را برای فرد مشکل سازد.
اما متأسفانه عوارض ناشی از این مشکل به گوش ختم نشده و مشکلاتی نظیر تاری دید و سردرد هم به همراه دارد. شاید در روزهای ابتدایی این علائم در فرد دیده نشود، اما قطعاً در درازمدت عوارض جبران ناپذیری را برای فرد به همراه خواهد داشت.
برای آگاهی بیشتر ، با مشاوران ما در کلینیک دکتر آرش نجف بیگی تماس بگیرید. ما مشتاقانه شما را راهنمایی خواهیم کرد. همچنین میتوانید یک جلسه مشاوره رایگان با دکتر نجف بیگی داشته باشید.
.
نتیجهگیری
هماتوم لاله گوش به عارضهای گفته میشود که در اثر وارد شدن آسیب شدید به گوش ایجاد میشود. در صورتی که این مشکل به موقع رفع نشود، ظاهر گوش تغییر پیدا میکند. در این حالت اصطلاحاً گفته میشود که گوش گل کلمی شده و نیاز به جراحی است. با انجام جراحی گوش گل کلمی، غضروف آسیب دیده برداشته شده و یک لایه پوست جدید روی آن قرار داده میشود.
هماتوم لاله گوش چیست و چگونه درمان میشود؟
هماتوم گوش، کبودی یا تورم روی لاله گوش است. هماتوم گوش شامل کبودی یا تورم روی لاله گوش میشود. تروما یا ضربه فیزیکی، شایعترین علت هماتوم گوش است. آسیبهای مکرر به گوش به ویژه در ورزشکاران، شایعترین دلایل ایجاد هماتوم گوش است. گزینههای درمانی شامل آسپیراسیون با سوزن و بانداژ، سیستم تخلیه لوله و زهکشی برشی است. هدف از جراحی برداشتن هماتوم، جلوگیری از عود و حفظ ظاهر طبیعی گوش است.
آیا هماتوم لاله گوش برای همیشه برطرف میشود؟
هماتوم یک بیماری جزئی است که معمولا بر اثر عوامل خارجی و مکرر، ایجاد میشود. با این حال درمانهای دائمی برای آن لازم است. دکتر نجف بیگی در این مورد اشاره میکند که: “درد بعد از چند روز از بین می رود. با این حال، گوش به مراقبتهای پزشکی نیاز دارد تا به طور دائمی تغییر شکل پیدا کند.” در این میان جلوگیری از ضربه دوباره به گوش در حفظ فرم طبیعی آن بسیار مهم است.
اگر هماتوم گوش را تخلیه نکنید، چه اتفاقی میافتد؟
بدشکلی گوش، که معمولا به عنوان “گوش گل کلمی” شناخته میشود، نتیجه هماتوم گوش درمان نشده یا درمان ناکافی است. شناسایی و تخلیه هماتومهای گوش بسیار مهم است زیرا هماتومهای مداوم میتوانند باعث تخریب غضروف و تغییر شکل بعدی گوش شوند. در این حالت به جراحی پلاستیک و زیبایی گوش نیاز خواهید داشت.
من گوشهام تقارن ندارن گوشه سمته راست کمی بزرگتر از گوشه سمته چپ هستش ایا با حراحی میشه یه شکل بشن
سلام و احترام
بله با جراحی زیبایی کاملا متقارن خواهند شد
شما برای اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره های کلینیک تماس بگیرید
سلام من درتصادف ۶۵درصدلاله گوشموازدست دادم میخوام درست کنم ایا درست کردن گوش باعضروف بهتره یاپروتز
سلام وقت بخیر
دوست عزیز این گونه موارد برای هر فرد متفاوت است و شما برای مشاوره میبایست به صورت حضوری مراجعه نمایید . جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره های کلینیک تماس بگیرید
سعادت آباد 02126740064- جردن 02186084326
سلام دخترم ۷سالشه دختردایش زدش توگوشش حالا هم گوشش کبودشد ب مدت ۳روز خوب شده ولی من نگرانشم ب نظرتون باید ببرم دکتر
سلام. برای اطمینان از اینکه مشکلی برای فرزندتان ایجاد نشده به پزشک متحصص مراجعه نمایید
سلام گوشم شکسته وکبود شده آیا خوب میشود
سلام می بایست به متخصص مراجعه نمایید. جهت مشاوره لطفا با تلفن های کلینیک تماس بگیرید. سعادت اباد02126740064_جردن 02186084326
سلام من گوشم شکسته و سفت شده آیا راه درمان داره
با سلام
دوست عزیز تا به صورت حضوری معاینه نشوید نمی توان دقیق اعلام کرد آیا می توان با جراحی مشکل شما را برطرف کرد یا خیر.
سلام من تصادف کردم غضروف گوشم پاره شده بخیه زدم آیاعوارضی دارد
با سلام
خیر، بخیه گوش عوارضی ندارد.
سلام پسرم باگوش خورد به دیوار لاله گوشش ازبالا کمی باد کرد اندازه یه لپه خواستم ببینم گوشش شکسته یانه چیکارباید بکنیم الان ممنون
با سلام
دوست عزیز تا پسر شما به صورت حضوری معاینه نشود نمی توان دقیق اعلام کرد که چه درمانی برای ایشان مناسب است.