مو و ریش نقش بسیار جدی در زیبایی چهره آقایان دارند. به همین سبب، هر گونه ناهنجاری و ریزش در ناحیه ریش و موی آقایان میتواند سبب کاهش اعتماد به نفس شود. در طول سالهای گذشته پزشکان و متخصصان زیبایی همواره به دنبال روشهایی بودهاند تا با استفاده از این روشها بتوانند ریزش مو، ریش و سبیل در آقایان را کنترل کرده و موهای از دست رفته را برگردانند. تلاش پزشکان سبب ابداع روشهای متنوعی برای درمان این بیماری شده است.
بسته به دلیل و وسعت ریزش ریش و سبیل، پزشکان و متخصصان، روشهای مختلفی را برای درمان ارائه میکنند. تمامی این روشها میتوانند تاثیر بسزایی در کنترل ریزش ریش داشته باشند. در بین روشهای درمانی، بدون شک، کاشت ریش و سبیل یکی از محبوبترین و بهترین روشهای رسیدن به ریشی پرپشت و ایدهآل است. علاوه بر این کاشت ریش و سبیل میتواند به کسانی که به صورت مادرزادی ریش کمپشتی دارند و یا در طول زندگی به بیماریهای منجر به ریزش ریش دچار شدهاند، نیز کمک کند.
پیش از آنکه به توضیحات بیشتری درباره کاشت ریش و سبیل بپردازیم، بهتر است نگاهی گذرا به علل ریزش ریش و سبیل داشته باشیم. آشنایی با علل ریزش به زیباجو کمک میکند تا با اصلاح سبک زندگی منفی، تا حدی از ریزش ریش و سبیل جلوگیری کند.
در صورتی که به پاسخ مدنظر خود نرسیدید در انتهای همین مقاله سوال خود را درج کنید تا در سریع ترین زمان به آن پاسخ داده شود.
پس تا پایان همراه ما باشید!
چنانچه فرصت مطالعه کل محتوای مقاله را ندارید، با کلیک روی خلاصه مقاله و مطالعه آن، به اطلاعات مختصر و مفیدی دست پیدا کنید.
خلاصه مقاله
دلایل ریزش ریش و سبیل چیست؟
همانطور که گفتیم، علل مختلفی وجود دارد که ممکن است سبب ریزش ریش و سبیل در آقایان شود. البته هر ریزشی را نمیتوان ناهنجاری دانست؛ چرا که تمامی فولیکولهای موی بدن انسان عمری چند ساله (بین 2 تا 6 سال) داشته و پس از گذشت این دوران میریزند و موهای جدید جایگزین آنها میشوند. ریزش چند تار ریش در روز به علت چرخه رشد مو بوده و جای نگرانی ندارد. آنچه که ما به عنوان ریزش ریش و سبیل مطرح میکنیم، معمولا شامل ریزش شدید، همراه با احساس خارش و التهاب است. در ادامه، مهمترین دلایل ریزش ریش و سبیل را بررسی کردهایم.
تاثیر آلودگی پوستی بر ریزش ریش
در طول روز پوست انسان در معرض هزاران باکتری و آلودگی مضر قرار دارد. یک روز کاری خود را تصور کنید. دست شما با درب ماشین، دکمه آسانسور، کلید و هزارن شیء دیگر تماس دارد. اگر بر حسب اتفاق هم به صورتتان دست نزنید، قطعا با گوشی لمسی خود، کار خواهید کرد. زمانی که برای تماس، گوشی را به صورت خود میچسبانید، تمامی آلودگیها به صورت شما منتقل خواهد شد. علاوه بر این، حضور در فضای باز سبب میشود تا ذرات معلق آلودگی موجود در هوا بر روی پوست شما بنشیند.
همانطور که دستان شما به شستوشو نیاز دارند، پوست صورت، علیالخصوص ریش و سبیل نیز به مراقبت و نظافت دورهای نیاز دارند. متاسفانه کمتر زیباجویی به این موضوع دقت میکند. عدم رعایت نظافت ریش و سبیل ممکن است سبب بروز بیماریهای قارچی و ریزش ریش و سبیل شود. بسیاری از زیباجویانی که برای کاشت ریش و سبیل مراجعه میکنند، میتوانستند به راحتی با مراقب مناسب از ریشهای خود، از ریزش آن جلوگیری کنند.
نگهداری غیر صحیح از ریش
اشتباه دیگر برخی از زیباجویان شستوشوی ریش و سبیل با استفاده از کف شامپویی است که برای موهای سر خود میریزند. توجه داشته باشید در زمان استحمام، نیاز است که ریش و مو به صورت جداگانه شسته شوند؛ چرا که ممکن است مو دچار بیماری یا آلودگی باشد که از این طریق به ریش نیز منتقل شود. علاوه بر این، برخی از شامپوهایی که برای مو مناسب هستند، برای شستوشوی ریش کاربرد ندارند. بهتر است از مشاوران زیبایی برای انتخاب محصول مناسب جهت شستوشوی ریش خود مشورت بگیرید.
فراموش نکنید در زمان شستوشوی ریش نیازی به چنگ زدن و شانه کشیدن نیست؛ چرا که فولیکولهای ریش در زمان استحمام به شدت آسیبپذیرند. بهتر است میزان مناسب از شامپو مخصوص را بر روی ریش ریخته و به آرامی ماساژ دهید تا قسمتهای زیرین ریش نیز تمیز شوند.
استفاده مکرر از سشوار جهت حالت دادن به ریش نیز میتواند سبب سوختن فولیکولهای مو شود. بهتر است به جای این کار، از شانه مخصوص ریش خود استفاده کنید. پس از گذشت چند مدت، ریش شما، حالتی که همیشه آن را شانه میکنید، به خود خواهد گرفت. شانه ریش و مو باید حتما جدا باشد. نیازی به شانهزنی مکرر نیست، سعی کنید در طول روز فقط در صورت نیاز ریش خود را شانه بزنید.
برای آگاهی بیشتر از ویژگیهای بهترین کلینیک و پزشک کاشت مو این مقاله را بخوانید.
تاثیر عوامل هورمونی بر ریزش ریش و سبیل
بسیاری از زیباجویانی که برای کاشت ریش و سبیل به کلینیک مراجعه میکنند، سطح هورمونی نامنظی دارند. گاهی کم بودن جریان خون سبب میشود تا هورمونهای مورد نیاز به سطح پوست صورت نرسیده و فولیکولها برای رشد تحریک نشوند. این هورمونها عمدتا شامل هورمونهای مردانه تستوسترون میشود.
هورمون تستوسترون همان هورمونی است که در گذر دوران نوجوانی به جوانی آقایان سبب رشد ریش و سبیل میشود. فولیکولهای مو برای رشد خود به این هورمون نیاز دارند. علاوه بر این فولیکولهای مو نیز تولید کنندهی دی هیدرو تستوسترون هستند که نوع قویتر تستوسترون است. دی هیدرو تستوسترون نقش به سزایی در رشد ریش و سبیل دارد. خوب است بدانید اگرچه بدن آقایان برای تولید فولیکولهای مو به دی هیدرو تستوسترون نیاز دارد، اما وجود میزان بالای آن در بدن میتواند سبب ریزش مو شود. بنابراین تشخیص نیاز و یا عدم نیاز بدن به داروهای هورمونی تنها به عهده پزشک متخصص است؛ چرا که مصرف خودسرانه این دسته از داروها میتواند تاثیرات منفی بر سیستم بدنی داشته باشد.
صرف وجود میزان قابل قبول دی هیدرو تستوسترون در بدن نمیتواند تضمین کننده رشد ریش و مو باشد؛ چرا که فولیکولهای مو برای استفاده از این هورمون به آنزیمی به نام “5 آلفا ردوکتاز” نیاز دارند. در صورتی که این آنزیم در بدن به میزان کافی وجود نداشته باشد، فرد دچار ریزش مو میشود. در حال حاضر، داروهایی برای کنترل سطح این آنزیم در بدن وجود دارد که پزشکان متخصص زیبایی برای کنترل سطح مصرف هورمون مردانه در بدن تجویز میکنند.
اگرچه کمبود تستوسترون سبب کاهش رشد ریش و سبیل و گاها ریزش آنها میشود، اما کمتر کسی کمبود تستوسترون را تنها دلیل ریزش ریش و سبیل میداند. معمولا عوامل دیگری در کنار این عامل سبب ناهنجاریهای ریش و سبیل میشوند. با این حال، ممکن است با صلاحدید پزشک، آزمایشات هورمونی جهت بررسی سطح هورمون مردانه در آقایان تجویز شود.
آیا می دانید بهترین دارو تقویتی بعد از کاشت مو چیست؟
آلوپسی Areata و آلوپسی Barbae
برخی از زیباجویانی که برای کاشت ریش و سبیل مراجعه میکنند، ریش خود را به دلیل بیماریهای خودایمنی از دست دادهاند. آلوپسی آرهآتا و باربا از بیماریهای خودایمنی هستند که سبب میشوند سلولهای التهابی به فولیکولهای مو حمله کنند. آلوپسی آرهآتا و یا باربا سبب میشوند تا لکههای طاسی گرد در قسمتهای مختلف بدن ایجاد شود. ریش نیز یکی از نواحی است که ممکن است مورد حمله این بیماریهای خودایمنی قرار بگیرد.
تقریبا 2 درصد از جمعیت جهان از این بیماریهای خودایمنی به صورت مقطعی رنج میبرند. همانند بسیاری از بیماریهای خودایمنی، درک صحیحی از چرایی به وجود آمدن این بیماری نیز وجود ندارد. به همین سبب، درمان آنها نیز بسیار دشوار بوده و راه درمان خاص و منحصربهفردی وجود ندارد. آلوپسی آرهآتا و آلوپسی باربا ممکن است به صورت مقطعی و یا دائمی با افراد همراه باشند.
برای درمان این بیماری معمولا داروهایی همچون کورتیکواستروئید را به زیباجو تزریق میکنند. همچنین، برخی کرمها برای درمان موقتی و یا کنترل این بیماری مفیدند. برخی از محققان معتقدند که حذف گلوتن از رژیم غذایی به درمان و کنترل آلوپسی کمک زیادی میکند.
متاسفانه، کاشت ریش و سبیل در این دسته از زیباجویان توصیه نمیشود؛ چرا که آلوپسی سبب میشود تا بانک موی زیباجو آسیب دیده و فولیکولهای مو به شدت ضعیف شوند.
معمولا کاشت مو و یا کاشت ریش و سبیل در این افراد نتایج خوبی به همراه نخواهد داشت.
تاثیر استرس بر ریزش مو
قرار داشتن در شرایط استرسزا به صورت طولانی مدت میتواند تاثیرات منفی جدی بر سلامت عمومی بدن داشته باشد. ما هر روزه در شرایط مختلف استرسزا قرار خواهیم گرفت. استرس پرداخت هزینههای زندگی، به موقع رساندن پروژههای کارفرما، شرکت در امتحانات مدارس و دانشگاه، بیماریها و حتی برنده شدن تیم فوتبال محبوب! این یک واقعیت است که استرس به بخش جدایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شده است. البته اگر نتوانید بر استرس پیروز شوید و مدام استرس داشته باشید، هورمون کورتیزول که به هورمون استرس نیز شناخته میشود، در بدن شما ترشح خواهد شد. در واقع، استرس سبب افزایش سطح این هورمون در بدن میشود و اگر طولانی مدت سطح آن بالا بماند، میتواند آسیب جدی به فولیکولهای مو شما وارد کند.
هورمون کورتیزول میتواند روند رشد طبیعی فولیکولهای ریش را مختل کرده و آنها را وارد فاز استراحت کند. همچنین، میتواند هورمون تستوسترون را سرکوب کرده و یکی از اصلیترین هورمونهای رشد ریش شما را از دسترس فولیکول مو خارج کند.
ریزش ریش به دلیل تغذیه نامناسب
تغذیه سالم میتواند یکی از عوامل تضمین کننده سلامت بدن باشد. سلامت فولیکولهای مو نیز تا حد بسیار زیادی به تغذیه سالم بستگی دارد. فولیکولهای ریش برای حیات و ادامه رشد و نیز حفظ سلامت خود به مواد مغذی همچون زینک، سلنیوم، ویتامینها، اسیدآمینهها و… نیاز دارند. این مواد در گوشت، نان سبوسدار، میگو، ماهی، میوه و سبزی تازه و… وجود دارد. از این رو، برای داشتن ریشهای سالم و جذاب، نیاز است رژیم غذایی خود را تغییر دهید.
راههای درمان ریزش ریش و سبیل
علاوه بر موارد گفته شده، برخی دلایل دیگر همچون شیمی درمانی، واکنشهای آلرژیک، سوختگی و یا هر آسیب پوستی همچون سوانح، جراحی و… نیز ممکن است ریش را از شکل و شمایل طبیعی خود خارج کند. مهمترین قدم برای درمان ریزش ریش و سبیل، یافتن علت ریزش است. گاها با یک جلسه مشاوره با پزشک متخصص میتوانید به علت ریزش ریش و سبیل خود پی ببرید.
راههای متعددی برای درمان ریزش ریش و سبیل وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه، مهمترین روشهای درمانی را بررسی کردهایم.
استفاده از داروهای موضعی برای درمان ریزش ریش
داروهای موضعی یکی از اولین راهکارهای پزشکان برای درمان ریزش ریش است. همزمان با این داروها ممکن است پزشک متخصص زیبایی، مکملهای خوراکی که حاوی مواد مغذی برای فولیکولهای مو است را نیز برای شما تجویز کند. اصلیترین داروهای موضعی عبارتند از:
- کورتیکواستروئید که برای کسانی که به آلوپسی مبتلا هستند، بسیار مفید است. این دارو سبب سرکوب سیستم ایمنی میشود. البته سرکوب نیز صرفا جهت جلوگیری از حمله به فولیکولهاست و دیگر نقاط بدن آسیبی نمیبینند.
- ماینوکسیدیل نیز به عنوان محرک رشد مو برای کسانی که دچار ریزش شدهاند، قابل استفاده است.
- آنترالین یک پماد موضعی است که روی محلهایی که دچار ریزش مو شدهاند، قرار میگیرد و سبب رشد مجدد موهای از دست رفته میشود. معمولا تاثیر این پماد بین 8 تا 12 هفته پس از مصرف مداوم مشخص میشود.
برای ارتباط با مشاوران کلینیک دکتر نجف بیگی ویک جلسه ویزیت و مشاوره رایگان با دکتر آرش نجف بیگی می توانید با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
کلینیک جردن : ۰۲۱۸۶۰۸۱۸۷۵کلینیک سعادت : ۰۲۱۲۶۷۴۰۰۶۴
درمانهای مراقبتی برای کنترل ریزش ریش
بسیاری از کسانی که دچار ریزش ریش و سبیل شدهاند، میتوانند با اصلاح سبک زندگی خود، ریزش ریششان را کنترل کنند. خواب مناسب، استفاده از حوله و شانه شخصی مخصوص ریش، تغذیه مناسب و روتینهای نگهداری از ریش جزو بهترین روشهای درمانی رفع ریزش ریش هستند.
درمان ریزش با کاشت ریش و سبیل
کاشت ریش و سبیل از محبوبترین روشهای درمانی برای افرادی است که ریش خود را از دست دادهاند. همانند کاشت مو، در کاشت ریش و سبیل نیز فولیکولهای مو از محل بانک موی زیباجو اخذ شده و به محل مورد نظر انتقال داده میشود. میزان برداشت برای کاشت ریش و سبیل به وسعت طاسی در ناحیه صورت ارتباط دارد.
خوب است بدانید کاشت ریش و سبیل صرفا برای کسانی که به ریزش ریش مبتلا هستند، مناسب نیست؛ بلکه افرادی هم که به صورت مادرزادی ریشهای کمپشتی دارند، میتوانند کاندیداهای مناسبی برای کاشت ریش و سبیل باشند.
یکی از اصلیترین فاکتورهای موفقیت در کاشت ریش و سبیل، انتخاب کلینیک مجهز و پزشک حرفهای است. این یک واقعیت انکارناپذیر است که کاشت ریش و سبیل تا حد زیادی به هنر و تخصص پزشک زیبایی ارتباط دارد. خوب است بدانید از آنجا که کاشت ریش و سبیل بسیار محدودتر و سریعتر از کاشت مو است، بسیاری از زیباجویان تصور میکنند که برای این کاشت حساسیت زیادی نباید به خرج داد. توجه داشته باشید که طراحی خط طبیعی رویش ریش در قسمت گونههای بسیار مهم است؛ چرا که این قسمت، مادامالعمر در بخش میانی چهره شما قرار دارد و اگر به درستی طراحی و کاشت نشود، ممکن است نارضایتی شما را به همراه داشته باشد. علاوه بر این، زاویه و عمق کاشت ریش سبب میشود تا رویش و خواب تارهای ریش به طبیعیترین شکل ممکن باشد. به طور میانگین، پزشک متخصص زیبایی برای کاشت کامل ریش بین 3500 تا 7000 فولیکول مو نیاز دارد.
اگر زیباجو برخی از قسمتهای ریش را داشته و تنها قسمتی از ریش او به کاشت نیاز داشته باشد، ممکن است پزشک با کمتر از 3000 فولیکول نیز کاشت را انجام دهد.
کاشت ریش و سبیل چگونه انجام میشود؟
معمولا برای کاشت ریش و سبیل از قسمت پشت سر زیباجو که بانک مو نامیده میشود، فولیکولهای لازم را برداشت میکنند. پزشکان برای کاشت ریش و سبیل به دو شکل میتوانند عمل کنند. این دو روش عبارتند از FUT و FIT؛
در کاشت ریش به روش FIT که یکی از محبوبترین روشهای کاشت ریش و سبیل و مو است، پزشک با استفاده از دستگاهی مخصوص، فولیکولهای مو در قسمت بانک مو را به صورت تک به تک پانچ میکند. سپس، فولیکولهای پانج شده توسط انبرک مخصوص، از محل خود خارج میشوند. پس از این مرحله، پزشک با استفاده از ابزاری مخصوص برشهایی بسیار کوچک روی صورت و در محل طراحی ریش ایجاد میکند و گرافتهای برداشت شده را در محل جدیدشان میکارد. در این روش، به سختی میتوان در محل بانک مو و کاشت ریش، اسکاری مشاهده کرد و بدون بخیه انجام میگیرد.
در کاشت ریش به روش FUT، پزشک زیبایی، یک نوار از پوست بانک مو که حاوی تعداد زیادی از فولیکولهای مو است را برش میزند. این ناحیه توسط جراح متخصص زیبایی بخیه زده میشود. سپس، تیم پزشکی، فولیکولهای مو را از پوست جدا کرده و آماده کاشت میکنند. برای آشنایی بیشتر با یکی از جدیدترین روش های کاشت مو در ایران مقاله میکروفیت Micro FIT از دست ندهید.
کاشت فولیکولهای مو در این روش نیز همانند روش FIT است. اصلیترین مزیت کاشت ریش و سبیل به روش FUT این است که فولیکولها به یکباره و به سرعت استخراج میشوند و آسیب کمتری میبینند.
مطالعه مقاله کاشت مو به روش نئوگرافت Neo Graft،جدیدترین شیوه کاشت مو در جهان پیشنهاد میکنیم.
دوران نقاهت پس از کاشت ریش و سبیل چقدر است؟
گرافتهای کاشته شده پس از دو هفته دچار ریزش میشوند. البته ریزش صرفا در قسمت ساقه است و ریشه مو زیر پوست سالم میماند. پس از آن به مدت 2 تا 3 ماه گرافتها وارد فاز استراحت میشوند. پس از این فاز، تارهای مو به آرامی شروع به رشد میکنند و در نهایت، پس از گذشت 12 ماه از کاشت، نتیجه نهایی مشخص میشود.
پزشک متخصص توصیه میکند پس از کاشت ریش و سبیل، از ملحفه تمیز برای استراحت و خوابیدن استفاده کنید. نحوه خوابیدن باید به گونهای باشد که به گرافتهای کاشته شده فشاری وارد نشود. بهتر است از بالشت برای مهار کردن سر استفاده کنید.
همچنین، جهت جلوگیری از عفونت، پزشکان آنتیبیوتیک را تجویز میکنند. التهاب پوستی معمولا پس از 10 روز به طور کامل از بین میرود. ممکن است کبودی جزئی در ناحیه صورت بوجود بیاید که کاملا طبیعی است. همچنین، احساس بیحسی در ناحیه بانک مو و کاشت ریش نیز طبیعی بوده و پس از چند روز به طور کامل از بین خواهد رفت.
آیا کاشت ریش و سبیل برای بیماران مبتلا به آلوپسی امکانپذیر است؟
آلوپسی آرهآتا و یا آلوپسی باربا بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و سبب ایجاد لکههای سکهای طاسی بر روی نواحی مختلف بدن میشود. این بیماری فولیکولهای مو را به شدت ضعیف کرده تا جاییکه در نواحی هم که لکههای طاسی وجود ندارد، فولیکولها بسیار ضعیفاند.
متاسفانه، امکان کاشت برای افرادی که به این بیماری خودایمنی مبتلا هستند، وجود ندارد. برای درمان این بیماری نیز از روشهای دیگری همچون استفاده از داروها سرکوبگر سیستم ایمنی بدن استفاده میشود. در هر صورت، برای دریافت اطلاعات دقیق از شرایط خود، حتما با پزشک متخصص حاذق مشورت کنید.
آیا بعد از کاشت ریش و سبیل، اسکار روی صورت باقی میماند؟
کاشت ریش و سبیل یکی از حساسترین روشهای درمانی کمپشت بودن و ریزش ریش است. به صورت کلی، اگر عمل کاشت خود را به دست پزشک حاذق و توانمند و در کلینیکی با بروزترین تجهیزات انجام دهید، احتمال وجود اسکار به صفر نزدیک میشود؛ چرا که با استفاده از تجهیزات بهروز و مخصوص کاشت ریش و سبیل که از ظریفترین برشها برای کاشت استفاده میکنند، امکان مشاهده اسکار محل کاشت پس از گذشت دوران نقاهت، تقریبا صفر است. پس از رشد کردن ریش نیز با پوشیده شدن صورت از ریشهای پرپشت، هیچگونه اثری از محل کاشت نمایان نخواهد بود.
آیا نتایج کاشت ریش و سبیل دائمی است؟
کاشت ریش و سبیل شامل انتقال فولیکولهای سالم و فاقد فاکتورهای ریزش از محل بانک مو به نواحی کمپشت صورت است. در این انتقال فولیکولی، گرافتهای مو در محل جدید خود با گذشت 4 تا 5 روز فیکس میشوند. سپس تارهای مو به علت شوکی که به آنها بر اثر کاشت وارد شده دچار ریزش میشوند. البته این ریزش صرفا شامل ساقه است و ریش گرافت در زیر پوست وجود دارد. پس از گذر از فاز استراحت گرافت، تارهای مو از ریشههای زیر پوست بیرون میآیند و ریش شما را شکل میدهند.
توجه داشته باشید که گرافتهای کاشته شده دیگر دچار ریزش نمیشوند و تا زمان حیات خود و جایگزینی با فولیکولی دیگر به رشد خود ادامه میدهد. به همین سبب، کاشت ریش و سبیل روشی دائمی برای درمان طاسی و ریزش ریش تلقی میشود.