عمل بینی بعد از شکستگی برای از بین بردن فرم بد بینی

دکتر آرش نجف بیگی

عمل بینی بعد از شکستگی برای از بین بردن فرم بد بینی، توسط تکنیک‌های مختلف قابل انجام است. بسته به این که چه آسیبی به بینی وارد شده و کدام بخش از آن دچار مشکل شده، عمل جراحی بینی متفاوت خواهد بود.

عمل بینی بعد از شکستگی معمولا زمانی رخ خواهد داد که آسیب به ساختار بینی موجب تغییر فرم دائمی بینی شده باشد. در چنین مواردی، انجام رینوپلاستی می‌تواند هم مشکلات ساختاری و تنفسی را رفع کند و هم شکل و ظاهر بینی را اصلاح نماید.

شکستگی بینی به شکل‌های مختلف مشکلات ساختاری و ظاهری به وجود می‌آورد که با تکنیک‌های مختلف جراحی بینی از جمله جراحی بینی طبیعی قابل رفع است. در این مقاله نخست انواع آسیب‌های بینی معرفی می‌شود و سپس شیوه از بین بردن فرم بد بینی بعد از شکستگی معرفی خواهد شد. عمل بینی بعد از شکستگی ممکن است یک جراحی پیچیده باشد که با بی‌هوشی عمومی انجام شود و یا ممکن است با یک بی‌حسی موضعی نیز قابل انجام باشد.

در ویدیو زیر نمونه از جراحی بینی دارای قوز و شکستگی توسط دکتر نجف بیگی را مشاهده میکنید:

https://www.aparat.com/video/video/embed/videohash/YLsnr/vt/frame

جراحی فرم بد بینی بعد از شکستگی

از آنجایی که بینی در مرکز صورت قرار دارد و عضو برجسته و بیرون آمده‌ای است، بیشتر در معرض برخورد و ضربه قرار دارد. به همین دلیل در تصادفات و حوادث مختلف به سادگی بینی دچار شکستگی می‌شود. گاهی این شکستگی در یک سوم بالایی بینی رخ می‌دهد که اسکلت بینی از استخوان است. در این صورت ممکن است بینی دچار قوز و برآمدگی، تو رفتن پل بینی و فرورفتگی، کج شدن بخش بالایی بینی و در نهایت انحراف بینی شود.

در چنین شرایطی بسته به میزان شکستگی و مشکلاتی که برای استخوان بینی رخ داده است ممکن است بتوان با جا انداختن، فرم بینی را اصلاح کرد. البته جا انداختن بینی باید در یک تا دو هفته نخست پس از شکستگی بینی انجام شود. در غیر این صورت استخوان بینی در جای نامناسب خود جوش می‌خورد و بینی فرم طبیعی خود را از دست می‌دهد. در چنین شرایطی، تنها باید با انجام عمل‌های جراحی بینی مانند اصلاح قوز بینی، سپتوپلاستی و یا انجام یک عمل جراحی زیبایی بینی، مشکل را حل کرد.

همچنین ممکن است این شکستگی در بخش پایینی و غضروف بینی رخ دهد. در این موارد نیز کج شدن یا افتادگی نوک بینی، تغییر اندازه سوراخ‌های بینی، انحراف تیغه میانی بینی، تو رفتگی بینی و مواردی از این دست به وجود خواهد آمد. اصلاح این مشکلات نیز تنها با رینوپلاستی یا عمل بینی بعد از شکستگی قابل رفع شدن است.

برای از بین بردن فرم بد بینی بعد از شکستگی، نخست باید توسط فوق تخصص جراحی پلاستیک یا زیبایی معاینه شوید تا میزان شکستگی و مشکلات بینی معین شود. سپس بهترین روش جراحی به شما پیشنهاد خواهد شد. معمولا از جراحی باز برای اصلاح فرم غضروف‌های بینی، مانند سپتوپلاستی، استفاده می‌شود. از سوی دیگر اگر شکستگی در ناحیه استخوان پل بینی رخ داده باشد و چندان گسترده نباشد، ممکن است با عمل رفع قوز بینی نیز بتوان آن را از بین برد.

پیش از اینکه به معرفی هر کدام از روش‌های عمل بینی بعد از شکستگی و تفاوت‌های آن‌ها اشاره شود، نخست باید بررسی کرد که بینی چه ساختاری دارد و به چه حالت‌هایی ممکن است دچار شکستگی شود.

برای اطلاعات بیشتر درباره‌ی جراحی بینی، مقاله های جراحی بینی گوشتی و جراحی بینی استخوانی را از دست ندهید.

انواع شکستگی بینی و عمل مورد نیاز بعد از شکستگی

برای بررسی انواع شکستگی بینی، نخست باید با ساختار بینی آشنا شویم:

ساختار خارجی بینی که در شکستگی‌ها دچار آسیب می‌شود، از چند بخش مختلف از جنس استخوان، غضروف، مخاط، پوست و بافت‌های چربی تشکیل شده است. بسته به اینکه کدام بخش آسیب ببیند، شکل شکستگی و شیوه جراحی ان نیز ممکن است متفاوت باشد.

به طور کلی بخش خارجی بینی شامل سه لایه داخلی، میانی و خارجی است:

  • اسکلت یا چارچوب بینی همان بخش میانی را تشکیل می‌دهد و فرم، اندازه و شکل بینی را ایجاد می‌کند. یک سوم بالایی بینی از استخوان تشکیل شده است و بخش پایینی بینی نیز از چند قطعه غضروفی ساخته شده. این غضروف‌ها در دو طرف بینی قرار دارند و غضروف کناری بالایی و پایینی نامیده می‌شوند.
  • از داخل مخاط بینی روی این چارچوب سوار شده است؛ پر از رگ‌های خونی است و وظیفه مرطوب کردن هوای ورودی و جلوگیری از ورود ظرات خارجی را بر عهده دارد. همچنین سلول‌های بویایی نیز در همین لایه قرار دارند.
  • پوست بینی نیز به عنوان لایه خارجی روی اسکلت را پوشانده و شکل نهایی بینی را ایجاد می‌کند. لایه‌ها و بافت‌های چربی در این لایه خارجی وجود دارند که اگر میزان ان زیاد باشد، یک بینی گوشتی را ایجاد می‌کنند و اگر پوست نازک باشد، بینی فرد به اصطلاح استخوانی خواهد بود.

نشانه‌های شکستگی بینی

هنگامی که بینی دچار شکستگی شدید بشود، بدشکلی و تغییر فرم آن کاملا مشخص خواهد بود؛ شکل بینی پس از ضربه ممکن است کاملا تغییر کند و یا از مرکز صورت خارج شود. معمولا درد، تورم، خونریزی و حساسیت به لمس پس از یک یا دو هفته کاهش می‌یابد و یا از بین می‌رود. با این حال تغییر شکل در اسکلت و ساختار خارجی بینی مانند استخوان‌ها و غضروف‌ها برای همیشه باقی می‌ماند و تنها با عمل جراحی قابل رفع است. نشانه‌های اصلی در شکستگی بینی عبارت اند از:

  • کبودی، تورم، درد و حساسیت به لمس در اطراف بینی و زیر چشم
  • خونریزی از سوراخ‌های بینی
  • ایجاد شکاف در پوست بینی و خونریزی
  • بدشکلی، تغییر فرم و یا چرخش بینی
  • انسداد یک یا هر دو نوستریل (مسیر عبور هوا در بینی)
  • انحراف تیغه بینی یا انحراف سپتوم به شکل جابه‌جا شدن آن به سمت نوستریل چپ یا راست

باید بدانید حتی اگر بینی شما آسیب خیلی جزئی و خفیفی دیده باشد، باز هم تورم، درد و کبودی در بینی اطراف ان مانند کبودی زیر چشم، به وجود خواهد آمد. معمولا یک ساعت پس از ضربه این نشانه‌ها به وجود خواهد آمد و تا مدتی باقی می‌ماند. تا زمانی که ورم بینی به مقدار قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا نکند، پزشک نمی‌تواند میزان و نوع آسیب‌دیدگی بینی را تشخیص دهد.

شکل‌های مختلف وارد شدن ضربه و شکستگی بینی و نیاز به عمل بینی

هنگام وارد شدن ضربه به بینی، اگر آسیبی به لایه میانی یا همان اسکلت بینی وارد شود، فرم بینی تغییر می‌کند و شخص نیاز به عمل جراحی زیبایی بینی خواهد داشت. جهت وارد شدن ضربه به بینی، در نوع شکستگی آن موثر است. معمولا دو نوع شکستگی وجود خواهد داشت: شکستگی کناری بینی و شکستگی روبروی بینی.

شکستگی کناری بینی: شکستگی بینی از کنار، شایع‌ترین نوع شکستگی است که به دلیل برخورد ضربه به ناحیه کناری بینی رخ می‌دهد. در این نوع شکستگی معمولا یک سمت بینی دچار فرورفتگی و سمت دیگر برآمده می‌شود. این نوع شکستگی ممکن است با انحراف تیغه میانی بینی یا انحراف نوک بینی و همچنین کج شدگی بینی همراه باشد.

در فرورفتگی بینی، ممکن است غضروف‌های کناری بالایی یا پایینی دچار آسیب شده باشند. در چنین شرایطی رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی به رفع بد فرمی بینی کمک خواهد کرد. این آسیب به غضروف‌ها ممکن است در کج شدن نوک بینی خودش را نشان دهد و یا در آسیب دیدگی‌های شدیدتر، بینی دچار انحراف تیغه میانی شود.

در انحراف تیغه بینی، غضروف‌های سپتوم که ورودی‌های چپ و راست هوا را از هم جدا می‌کند، به یک سمت خم می‌شود و یا از حالت خط راست خارج می‌گردد؛ در این صورت ممکن است تیغه میانی بینی حالت حرف Z یا زیگزاگی پیدا کند.

همچنین ممکن است ضربه به اندازه‌ای شدید باشد که کل ساختار بینی را کج کند و بینی دچار چرخش شود. در چنین مواردی کج شدگی بینی رخ می‌دهد و کل استخوان و یا تیغه میانی بینی به یک سمت می‌چرخد.

نمونه عمل بینی برای بینی شکسته

شکستگی روبروی بینی: در شکستگی بینی از روبرو، ضربه مستقیم به بخش بالایی یا پل بینی خورده است. در این حالت معمولا پل بینی دچار شکستگی می‌شود و ممکن است دچار فرورفتگی شود. همچنین ایجاد قوز در بینی، افتادگی نوک بینی و البته انحراف در تیغه میانی بینی، از دیگر عوارض این نوع شکستگی است.

اگر ضربه روبرویی چندان شدید نباشد ممکن است تنها موجب ایجاد قوز در بالای بینی شود و روی پل بینی پله‌ای شکل بگیرد. این بد فرمی با عمل‌ اصلاح قوز بینی قابل رفع است. همچنین ممکن است در ضربه‌های شدیدتر، استخوان و تیغه میانی بینی بشکند و به داخل برود. همچنین افتادگی و خم شدن نوک بینی نیز محتمل است.

اگر استخوان یا غضروف‌های بینی از یک حدی بیشتر خورد شوند، ممکن است کنار هم قرار دادن تکه‌های استخوان برای جوش خوردن با دشواری همراه باشد ویا غضروف‌های نوک بینی دیگر توانایی فرم بخشیدن به بینی را نداشته باشند. در چنین مواردی ممکن است نیاز باشد تا از یک بخش دیگر بدن فرد، استخوان و غضروف برداشته شود تا به بازسازی بینی کمک کند.

رفع فرم بد بینی بعد از شکستگی

برای رفع فرم بد بینی بعد از شکستگی، باید از تکنیک‌های مختلف رینوپلاستی یا همان جراحی زیبایی بینی استفاده کرد. عمل بینی بعد از شکستگی در هر زمانی قابل انجام است. ممکن است این عمل را چند هفته بعد از شکستگی بینی و کاهش ورم‌ها انجام دهید و یا سال‌ها بعد از حادثه.

بسته به اینکه کدام آسیب در بینی ایجاد شده است، روش عمل بینی بعد از شکستگی نیز متفاوت خواهد بود. معمولا آسیب‌های بینی به گونه‌ای است که نیاز به جراحی باز و با بی‌هوشی عمومی خواهد داشت. به ویژه اگر از زمان رخ دادن این آسیب‌ها خیلی گذشته باشد و استخوان‌ها و غضروف‌های بینی به شکل نامناسبی جوش خورده باشند.

برای انجام عمل بینی بعد از شکستگی یا رینوپلاستی، پس از بی‌هوشی، برش‌هایی در اطراف شکاف‌های بینی و همچنین در نوک بینی ایجاد می‌شود. سپس پوست بینی کنار می‌رود تا جراح به استخوان و غضروف بینی دسترسی داشته باشد. با ایجاد تغییر فرم در بخش‌های مختلف چارچوب یا اسکلت بینی می‌توان فرم بد بینی را اصلاح کرد.

برای مثال در سپتوپلاستی یا عمل جراحی تیغه میانی بینی، با اصلاح کج شدگی یا انحراف سپتوم می‌توان مشکلاتی مثل بینی کج شده، انحراف تیغه بینی، کوچک و بزرگ بودن سوراخ‌های بینی و یا انحراف نوک بینی را رفع کرد.

پس از تغییر ساختار خارجی بینی، پوست به جای خود برمی‌گردد و در صورت نیاز بخش‌های اضافی پوست و چربی برداشته می‌شود. سپس محل برش بخیه می‌خورد و بینی پانسمان می‌شود.

البته باید توجه داشت که همه عمل‌های بینی ممکن است نیازی به بی‌هوشی نداشته باشند. برای مثال اصلاح قوز بینی و یا رفع برخی انحرافات و افتادگی‌های نوک بینی را می‌توان با بی‌حسی عمومی و در کلینیک‌های زیبایی نیز رفع کرد. البته این جراحی‌های باید توسط فوق تخصص جراحی زیبایی و پزشکی انجام شود که مهارت لازم را در به کار گیری بهترین تکنیک‌های جراحی زیبایی بینی داشته باشد.

مراقبت‌های پیش از عمل بینی هنگام شکستگی

  • اگر عمل جراحی بینی شما با بی‌هوشی عمومی انجام می‌شود باید از شب قبل چیزی نخورید تا صبح عمل، معده شما خالی باشد.
  • یک ماه پیش از عمل مصرف دخانیات و الکل ممنوع است.
  • دو هفته پیش از عمل از خوردن هرگونه داروی ضد انعقاد خون مانند آسپرین، داروهای ضد حساسیت و مواردی از این دست، خودداری کنید. اگر بیماری خاصی دارید و یا دارویی مصرف می‌کنید، حتما با پزشک خود و جراح زیبایی مشورت کنید.
  • شب قبل از جراحی حمام کنید، چرا که تا سه روز پس از جراحی نباید به حمام بروید.
  • صبح جراحی لباس مناسب و دکمه دار به همراه داشته باشید که نیازی به پوشیدن از سر نداشته باشد.
  • بهتر است یک همراه با خود داشته باشید.
  • اگر کارمند هستید، معمولا به یک تا دو هفته مرخصی نیاز خواهید داشت.

در صورت تمایل، می‌توانید یک جلسه مشاوره رایگان با دکتر آرش نجف بیگی داشته باشید.

.

مراقبت‌های بعد از عمل بینی برای رفع شکستگی

  • ورم، کبودی و درد بعد از عمل بینی پس از شکستگی کاملا طبیعی است و به مرور رفع خواهد شد.
  • مسکن، آنتی‌بیوتیک و کمپرس سرد و گرم به شما کمک خواهد کرد تا ورم، کبودی، درد و همچنین خطر عفونت بینی را کاهش دهید.
  • تا پانسمان بینی یک تا دو روز بعد از جراحی برداشته می‌شود و بخیه‌ها 7 تا 10 روز بعد کشیده خواهد شد.
  • تا دو هفته همیشه سر خود را بالا نگه دارید. حتی هنگام خوابیدن نیز سعی کنید با گذاشتن چند بالش نرم پشت سر خود، به حالت نیمه نشسته بخوابید تا سر شما بالاتر از بدن‌تان باشد.
  • از هرگونه فشار وارد کردن به بینی، باز کردن بیش از اندازه دهان، انجام فعالیت‌های شدید بدنی، بلند شدن سریع، بلند کردن جسم سنگین و مواردی از این دست تا دو هفته خودداری کنید. البته استراحت مطلق ممنوع است. می‌توانید در طول روز کمی راه بروید تا خون شما در گردش باشد و کبودی‌ها زودتر رفع شود.
  • مصرف نمک و ادویه را بسیار کاهش دهید. میوه آناناس و کیوی و همچنین میوه و سبزی تازه، ماهی و میگو و مایعات به بهبود زودتر شما کمک خواهد کرد.
  • برای رسیدن هرچه زودتر به نتیجه نهایی عمل بینی باید چند ماه صبر کنید تا ورم بعد از عمل به طور کامل رفع شود. همچنین در یک تا دو ماه نخست، چسب زدن صحیح بینی به ایجاد فرم مناسب کمک بسیاری خواهد کرد.

هزینه انجام عمل شکستگی بینی چگونه محاسبه می‌‌شود؟ آیا عمل شکستگی بینی جراحی پرهزینه‌ای است؟

عمل شکستگی بینی در دسته جراحی‌های اصلاحی با زمینه‌های زیبایی قرار می‌گیرد. اگر چه در این جراحی نمی‌خواهیم فرم بینی را تغییر بدهیم؛ اما باید محل شکسته ‌شده را اصلاح کنیم. شکستگی ممکن است در بخش‌های متفاوت بینی باشد. گاهی ابعاد شکستگی بسیار عمیق است و کل فضای بینی را در بر می‌گیرد. هر چه عمق شکستگی بیشتر باشد، طبعا نیاز به مدت جراحی بالاتری است که بر میزان هزینه عمل بینی می‌افزاید. اما در کل با یک جراحی ترمیمی مواجه هستیم که به هیچ حالت هزینه اجرای آن با دیگر جراحی‌های زیبایی بینی قابل ‌مقایسه نیست.

آیا بیمه، هزینه جراحی شکستگی بینی را پرداخت می‌کند؟

بله، می‌توانید بخشی از هزینه جراحی شکستگی بینی را از طریق بیمه دریافت کنید. البته اکثر بیمه‌های تکمیلی، گزینه‌های جذابی در طرح پرداخت هزینه عمل‌های جراحی بینی، تدارک دیده‌اند. اما با وجود بیمه‌های عادی مانند بیمه تأمین اجتماعی نیز می‌توانید از مقدار هزینه جراحی شکستگی بینی بکاهید. البته قبل ‌از آن باید برای بیمه تفهیم کرده باشید که جراحی شما یک عمل زیبایی نیست. بلکه یک جراحی برای اصلاح بینی شکسته و جهت درمان ‌است.

آیا بینی‌ها با تخریب زیاد را می‌توانیم در عمل شکستگی بینی اصلاح کنیم؟

در بسیاری از شکستگی‌ها شاهد از فرم خارج شدن بینی هستیم که با یک جراحی ساده اصلاح می‌شود. اما در برخی از موارد عمق فاجعه خیلی زیاد است. به شکلی که بخشی از بینی به ‌کلی تخریب شده ‌است. در این حالت، باید عمل پیوند غضروف انجام شود. برای این کار پزشک معالج مقداری غضروف را از جای دیگری در بدن بیمار برداشته و با مهارت تراشیده، در محل بینی پیوند می‌زند. به ‌این ‌ترتیب، قابلیت اصلاح بینی‌ها با تخریب گسترده نیز وجود دارد.

آیا لازم است بینی‌های شکسته اما بدون علایم ظاهری را جراحی کنیم؟

بسیاری از شکستگی‌های بینی هیچ تغییری در فرم بینی ایجاد نمی‌کنند. در این حالت ممکن است عمق شکستگی زیاد باشد؛ اما در ظاهر فرم بینی شکل و حالتی طبیعی و همیشگی داشته باشد. شاید در این حالت نیازی به جراحی نباشد؛ اما بینی شکسته ‌شده به مانند یک ظرف ترک برداشته شده ‌است و هر لحظه با یک حادثه سبک، مستعد شکستگی‌هایی به‌ مراتب عمیق‌تر است. در عین ‌حال، هر بینی شکسته ‌شده مستعد ایجاد اختلالات تنفسی است که باید درمان بشود. لذا توصیه می‌شود که هر گونه شکستگی بینی را جدی بگیرید تا قبل ‌از عمیق شدن ترک‌های ایجادشده به درمان ساده آن پرداخته باشید.

بینی شکسته ‌شده اما جوش ‌خورده را می‌توان اصلاح کرد؟

یکی از چالش‌ها در عمل بینی بعد از شکستگی زمانی است که بیمار مدت‌ها پس ‌از حادثه به پزشک جراح مراجعه می‌کند. در این حالت، بینی در فرمی شکسته‌ شده جوش ‌خورده است و قطعا در مسیر اصلاح باید این جوش خوردن‌های ناهمگون را تغییر بدهیم. بینی‌های شکسته ‌شده اما جوش‌ خورده قابل اصلاح هستند. اما جریان درمان چنین مواردی سخت‌تر و زمانبرتر از بینی‌های جوش نخورده ‌است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سارا مرادی
سارا مرادی
4 سال قبل

سلام.خانم ۳۱ساله‌هستم.در ۱۶ سالگی دوبار به بینیم ضربه وارد شده و استخوان بینی از دو طرف پهن و جا به جا شده و الآن دیگه کاملا جوش خورده.میخواستم بدونم میشه با بی حسی عمومی استخوان هارو جابه جا کرد و فرم بینی رو اصلاح کرد و دوباره مثل اولش بشه.بینیم خیلی کوچیک و قلمیه ولی با این مشکل یه کم استخوانش پهن شده.تورو خدا راهنمایی کنید چکار کنم.ممنون.

Doctor najafbeygi
Doctor najafbeygi
پاسخ به  سارا مرادی
4 سال قبل

با سلام
دوست عزیز تا شما به صورت حضوری معاینه نشوید و سیتی اسکن از بینی خود انجام ندهید نمی توان دقیق شما را راهنمایی کرد.

کلینیک دکتر نجف بیگی

فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی، یکی از فعال‌ترین جراحان پلاستیک حال حاضر شهر تهران هستند. دوره پزشکی عمومی و تخصص خود را در دانگاه تهران و بیمارستان شهدای تجریش گذرانده‌اند و مقطع فوق

پست های محبوب

تماس با ما

مشاوره رایگان و دریافت اطلاعات بیشتر

مشاوره رایگان و دریافت اطلاعات بیشتر

برای مشاوره رایگان کلیک کنید
شماره تماس شعبه جردن: 02191009402 شماره تماس شعبه سعادت آباد: 09105092722 شماره تماس شعبه الهیه: 09128434116